top of page
10 septembr programma

10 september: hof van coolhem

Coolhemstraat 64, 2870 Puurs-Sint-Amands

278880202_120996553920119_6313911117348222226_n.jpg

Muzikaal openingsritueel om 10u - gratis

B-Earth & friends

Klanken stimuleren verbinding met onszelf en anderen. Bart produceert prachtige meditatieve geluiden op verscheidene instrumenten. Ze nodigen ons uit om stil te staan in het moment. Een moment dat eenieder anders beleeft, van diepe ontspanning tot ontroering of zelfs heling. Een 2de klankmeditatie zal plaatsvinden op 18 september in Fabriek Ecologique te Genk. Bart zal het Feest van Verbinding energetisch openen en afronden.

Belevingsmarkt van 11u tot 17u.

Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Ontmoetingsreceptie en concerten.

Variabele prijzen!

Workshops van 11u tot 17u.

Voor €15 kan je aan alle workshops deelnemen!

Rondleiding Hof van Coolhem 15u

Vriendenkring HvC

Wat zit er in deze rondleiding:

 • Viezebeestjestuin

 • Compostsite

 • Kruidentuin

 • Oefenschietstand

 • Hoogstamboomgaard

 • Aspergetuin

 • Bijen en vlindertuin

11 septembr programma

11 september: De broeikas

Klein-Heidestraat 28E, Neervelp (Boutersem)

Open Monumentendag bij De Broeikas!

Maak kennis met onze ferme ecologische schuur! Op 11 september gaan we focussen op het verleden van De hoeve de Hertogh, het verhaal brengen van het heden (De Broeikas) en op al het mooie dat de toekomst voor deze site in petto heeft. Dat doen we met rondleidingen en leuke workshops. Daarnaast voorzien we gezonde dessertjes die je kan verorberen en ook cocktails op basis van rum. Allebei van Belgische merken die ambachtelijk gemaakt. De hoeve de Hertogh is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde. Eveneens genoemd naar een plaatselijke notabele vormt de 'hoeve de Hertogh' een goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838, bestaande uit een naar de straat toe volledig opengewerkt woonhuis, opgevat als een anderhalve bouwlaag en vijf traveeën tellend dubbelhuis met grote rechthoekige muuropeningen, een overluifelde korfbooginrijpoort, diverse stalvleugels en een grote, driebeukige langsschuur. Tijdens open monumentendag kan iedereen kennis maken met de ferm ecologisch verbouwde schuur in Boutersem. De nok is 11m hoog en daardoor was dit de hoogste schuur in de omgeving . Naast de houten kaasdroger aan de zijgevel, er resten maar enkele andere exemplaren in Vlaanderen (oa in Bokrijk), kun je binnen ook een grote en een kleine dorsmachine vinden die gebruikt werden om het kaf van het koren te scheiden. Het monumentale gebinte is gemonteerd en ineengestoken volgens nummers in de balken en vormt een imposant kijkstuk dat bewondering wekt. De schuur is omgevormd tot een labo voor een warme wereld en nodigt uit om bezocht te worden. Er zullen ook 2 draailieren aanwezig zijn, de Duitse en de Vlaamse. Er wordt gebouwd aan een Franse barok draailier, en er zal ook een demo over warme lijm plaatsvinden, een lijmtechniek die al meer dan 6000 jaar bestaat. Middeleeuwse lange trompetten, een harnas op een staander, een klokken rekje, 2 middeleeuwse scharnier stoelen.

Belevingsmarkt van 11u tot 17u.

Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Workshops van 11u tot 17u.

Voor €15 kan je aan alle workshops deelnemen!

17 septembr programma

17 september: borgerhub

Turnhoutsebaan 92, 2140 Antwerpen

Belevingsmarkt van 11u tot 17u.

Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Workshops van 11u tot 17u.

Voor €15 kan je aan alle workshops deelnemen!

PLUS SIZE CLOSETSALE

Ben je het als persoon met een maatje meer ook beu om zelden je maat te kunnen vinden in de winkelrekken? Shop je graag milieubewust en doe je graag fashion inspiratie op van anderen? SAY NO MORE! De enige echte plussize closetsale is hier! Concreet: Verschillende plussize dames verkopen hun kledij (maat 44-54 en hoger!) en JIJ kan naar hartelust komen shoppen. Dit evenement is een safe space voor iedereen. Gezelligheid ten top met een groot body positive gehalte! Zien we jullie daar ook? Bevestig even je aanwezigheid en nodig al je vrienden/vriendinnen uit!

vlnr_marijne_finne_romah_en_hanne_laura_roelofs.jpg

BorgerHart: Open Ateliers Borgerhout 2022

Ook dit jaar zetten heel wat kunstenaars van verschillende disciplines hun deuren weer wagenwijd open. Op het tweede verdiep van BorGerHub kan je het dichterscollectief Proza-K, het kunstcollectief van Leo Reijnders & Blendd leren kennen. Kom ze ontdekken aan de hand van je eigen uitgestippelde route en de overzichtstentoonstelling in 't Werkhuys.

18 septembr programma

18 september: fabriek écologique

Evence Coppéelaan 118, 3600 Genk

Brunch met punch om 10u30

vzw 't Fabriek

Hier kunnen jullie kennismaken met onze brunch met punch. Tijdens het brunchen nodigen we telkens een spreker uit die in een korte speech inspireert om een duurzamere keuze te maken. De aangeboden hapjes smaken die inspiratie. Je proeft meteen het lekkers. Vandaag komt Wim Jambon uitleg geven over hoe zij cider maken van hoogstamfruit uit de buurt. Deze editie wordt een minibrunch aangeboden. 

Belevingsmarkt van 11u tot 17u.

Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Workshops van 11u tot 17u.

Voor €15 kan je aan alle workshops deelnemen!

Recepties en concerten.

Variabele prijzen!

Afsluitritueel om 17u - gratis

B-Earth & friends

279395238_120999230586518_8863725315353507602_n.jpg

Klank en muziek stimuleren verbinding met onszelf en onze medemens, omgeving, anderen. De muzikanten stellen zich tijdens het openingsritueel open voor de verbinding met elkaar en de aanwezigen- het publiek. Een spontane verbinding die ontstaat in het moment zelve, verbinding dewelke verder blijft resoneren en groeien gedurende het verloop van het festival. De gedurende het festival opgebouwde verbindingen worden nog eens extra bekrachtigd door de muzikanten tijdens het afsluitingsritueel op 18 sept om 17u.

11 Parkwijk

11 september: Stuyfplek PArkwijk

Elandersplantsoen 2, 2300 Turnhout

Open Stratendag van 14u - 17u

Ontdek onze stuyfplek! Een gezellig inloophuis waar iedereen terecht kan voor een babbel of een vraag. Iedereen is hier welkom! Op dit buurtfeest zal vanalles te beleven zijn: Springkasteel, racebaan voor gocars, knutselen en stenen schilderen, wereldkeuken (neem vrijblijvend zelf iets lekkers mee van thuis, potluck style), koffie en thee.

12 september: De broeikas

Klein-Heidestraat 28E, Neervelp (Boutersem)

12 broei

OPEN COMMUNITY CAFÉ vanaf 20u.

Om de drie maanden openen we de frigo en zijn gezellig samen. Drankjes zijn te koop of je brengt zelf iets mee dat je potluckgewijs deelt. Samenkomen vanaf 19u30. Café tot wanneer de laatste vertrekt.

Kom kennismaken

Maak kennis met De Broeikas tussen 9u en 10u of tussen 16u en 18u. Iedereen die interesse heeft om deze unieke locatie te huren en/of deel wil uitmaken van de bruisende community die zich aan het vormen is,  is uitgenodigd om langs te komen.

Graag een seintje op 0483/410.148 of op peter@dezachteomwenteling.be

12 september: Bron van vreugde

Vrasenestraat 109, 9100 Sint-Niklaas

Een verbindende avond in Bron van Vreugde, van 19u tot 23u

Deze avond staat volledig in het teken van herbruikbare energie en verbinding. We starten met het maken van een hangertje uit steen, daarna leren we hoe we zelf onze huishoudproducten kunnen maken en maken we een parfum-bar. We verbinden ons doorheen zichtbaarheid of zichtbaar door verbinding, het is maar hoe je het bekijkt en we sluiten de avond af met een mini klankmeditatie.

Hangertjes van steen maken 19u15

Tijdens deze verbindende avond gaat Inge Liesens je leren om hangertjes van steen te maken.

Parfum bar en leer zelf producten maken 20u15

Tijdens de verbindende avond zal er algemene uitleg gegeven worden over de mogelijkheden rond zelf producten maken en zal een parfum-bar worden gemaakt die gepersonaliseerd kan worden met verschillende etherische oliën. - linda natural

IMG_3509 - Linda Natural.JPG

Zichtbaar door verbinding 21u15

Hoe zorg jij ervoor dat jij extra zichtbaar bent door positief met anderen te verbinden, zowel live als online? Versterk de beide vormen van zichtbaarheid

Mini klankmeditatie 22u30

Ann en Erik nemen je mee op een mini klankmeditatie. We laten je genieten van de vibraties van klankschaal, gong, gitaar, trommel, fluit en andere instrumenten.

P1070687 - Ann DE bruycker.JPG

13 september: WATER DEBATES #1

13 broei

Commons Lab vzw: Dambruggestraat, Antwerpen 2060

“HEMELWATER: BELEID EN BETROKKENHEID BURGERS” - 1:00 PM  5:00 PM

Met regenwater kan meer gebeuren, dat weten burgers ook. Hoe kunnen zij het beleid inspireren? En hoe kan hemelwaterbeleid tot stand komen in samenspraak met (kwetsbare) burgers? Join For Water brengt op 13 september 2022 verschillende stemmen samen uit de academische wereld, het beleid en actiegroepen.

Welkom op de eerste editie van onze Water Debates! Ben je er bij? Schrijf je in!

13 september: De broeikas

Klein-Heidestraat 28E, Neervelp (Boutersem)

Bruisende Broeidag van 10u tot 16u.

Een bruisende dag die we invulen met onze community!

Kom kennismaken

Maak kennis met De Broeikas tussen 9u en 10u of tussen 16u en 18u. Iedereen die interesse heeft om deze unieke locatie te huren en/of deel wil uitmaken van de bruisende community die zich aan het vormen is,  is uitgenodigd om langs te komen.

Graag een seintje op 0483/410.148 of op peter@dezachteomwenteling.be

14 september: De Droomgaard

14 Droomgaard.

Moorstraat 2a, 2520 Broechem

Beste pioniers voor een betere wereld,

Beste tochtgenoten naar een  WIN-WIN-WIN : win voor de aarde, win voor onze bezieling, win voor onze samenleving

We vierden 2 jaar geleden op de Droomgaard hoe de Novemberverklaring met zijn 6 krijtlijnen de nieuwe samenleving ziet. https://ericboydens.be/wp-content/uploads/VERKLARING-N-1.pdf

Klimaat- en andere vraagstukken heeft alles te maken met hoe we naar de Toekomst kijken.

En hoe we ons verbinden met de Aarde en elkaar. Als “duurzaamheid” gaat over “optimaliseren”, dan is dit nu niet
genoeg. Het gaat over re-genereren : herstel, met méér léven. Van erosie naar floreren.

Daarom is het goed elkaar terug te zien , het Kompas bij te stellen waar nodig, elkaars Verhalen te horen, inzichten op te doen.

En dit in het kader van dit Festival van Verbinding: want alle léven begint met verbinding: zowel onder als boven de grond.

Met een Kompas als de NOVEMBERVERKLARING weten we WAT én WAAROM we het anders willen.

Hier op de locale HUB, De Droomgaard, zijn we ons aan het organiseren HOE we dit willen : eerst de grond, en eerst de bioboeren,ruimte en mogelijkheden geven….en dan via de focus op gezondheid… én een samenwerking met het IPH  https://www.iph.nl/ in Nederland, lokaal starten vanuit de huisartsenpraktijk.

Op woensdag 14 september komt Hans Claus, initiatiefnemer van de Novemberverklaring de NOVEMBERVERKLARING en zijn  impact toelichten

Hier zie en hoor je Hans Claus over de Novemberverklaring
 https://www.youtube.com/watch?v=29EuBjlmhkU

Programma :  

 • 14:00  Welkom op de Droomgaard, poort gaat open

 • 16:00  Koffie/thee voor de deelnemers - kennismakingsronde

 • 17:00   Hans Claus De Novemberverklaring, na 3 jaar : het is goed om elkaar terug te zien en nieuwe inzichten op te doen.  De novemberverklaring gaat over een nieuwe samenleving. Hoe gaan we er elk mee aan de
  slag ?

 • 18:00  Elkaars verhalen horen  en het Kompas bijstellen waar nodig.

 • 19:00  Deelronde & Afsluiting

 • 20:00  Tijd voor elkaar.

Locatie   :  De Droomgaard , Moorstraat 2 a, 2520 Broechem

Parkeren :  Parkeren op het Loo , naast de sporthal Het Loo (zie hieronder)

Voor info of vragen :  eric@ericboydens.be  of/en 0479 50 42 51

Vrije bijdrage, gaat naar het initiatief van de week van de
verbinding

15 Robur

Hans Claus: Verklaring van 30 november 2019

Een interactieve bijeenkomst waarbij de vraag " waar staan we met de verklaring?" centraal staat. Het zal ook gaan over dat we mycelium- verbinding willen hebben en als praktisch voorbeeld hebben een concept van hoe broodbakkers lokaal verbindend kunnen zijn. Mogelijke sprekers naast Hans Claus zijn Julian Still & Stijn Van Orbeeck ( hij komt dan uit Los Angeles op bezoek, zij zijn met korte keten, voeding (dagelijks brood ) bezig en community building

vv30n_edited.jpg
logo-blikfabriek-transparant-web-dark_edited.jpg

15 september: De Blikfabriek

Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen

Kom kennismaken

De Blikfabriek is een nieuw actief en sociaal huis in de schemerzone tussen een stuk nieuwe stad en arbeiderswijken. 30.000 leegstaande vierkante meter is getransformeerd tot een innovatief centrum voor jonge ondernemende mensen,

een broedplaats vol creativiteit en een lokaal nest met ruimte voor buurtinitiatief, cultuur en sport. De grote loodsen worden omgebouwd tot een tijdelijke socio-culturele actieve ontmoetingsplaats voor een breed publiek. Het gehele aanbod van activiteiten en verbindingen wil in het sociale buurtweefsel inbreken. Een verzameling vaste bewoners zijn de ruggengraat voor het DNA van de site. Het buurtcafé Cantin in een groene setting is het kloppend hart.

 –
 

Nog vragen? Mail ze zonder blikken of blozen naar info@blikfabriek.be

15 emagine center
Blikfabriek_cantin-4.jpg

15 september: Emagine Center

Paardenmarkt 65, 2000 Antwerpen, Belgium

infoavond

Het Emagine Center is een magische plek in hartje Antwerpen waar we leren, ontleren, experimenteren en natuurlijk ook “emaginen” (to emagine = imagination + emerging future).

Sinds 2016 organiseren we u.lab-sessies in ons centrum voor alle dromers en wereldverbeteraars die zich afvragen hoe ze op hun eigen manier kunnen bijdragen aan een nieuw verhaal voor de toekomst.

Ken je u.lab of Theory U al? Zin om te ontdekken of het iets voor jou is?

Of heb je gewoon zin om ons te leren kennen en te verbinden met gelijkgestemden?

Wees dan welkom op onze infoavond.

 15 sep. 19:30 – 16 sep. 21:30
Emagine Center, Paardenmarkt 65, 2000 Antwerpen, Belgium

Bedankt om in te schrijven via deze link: https://www.emagine.life/events-1/u-lab-2022-infoavond

Emagine Life.jpg

16 september: De droomgaard

Moorstraat 2a, 2520 Broechem

Kom kennismaken

Dr Jean-Louis Lamboray, die op vrijdag 16 september naar de Droomgaard komt, leert ons HOE  we  dat dan  “locaal” kunnen implementeren, zonder “globaal” garantie op succes…en het toch te doen hebben…

Jean-Louis was de voorganger van dr Peter Piot, die in de WHO, het wereldwijd beleid rond HIV coördineerde.
Zijn kijk op pandemieën is héél anders dan alleen “controle”. Zijn aanpak is  vooral gericht op de locale gemeenschap, gesteund door een globaal nationaal én tegelijk internationaal beleid. Hij heeft er nu een boek overgeschreven, als oefening voor de volgende crisis.

Hoe we dan terug onze locale gemeenschap sterker en gezonder maken, daar heeft hij het SALT-model voor uitgedacht en internationaal uitgedragen. Zijn dorp in Wallonië is hierbij ook het eerste “transitie-dorp” in België geworden, en meermaals bezocht door pionier Rob Hopkins.  Léés meer als je er graag bij bent…
 

16 Droomgaard.

Wandeling - Voor de Aarde.

Ontmoet elkaar in verbinding tussen gezonde mensen - gezonde voeding - een gezonde aarde - een gezonde samenleving? Een wandeling gefaciliteerd door Kathleen Verhelst (gestalt psychotherapeut en wandelcoach) Zij gebruikt het kaartspel " Onderweg door het leven" om verbinding te laten ontstaan.

Eerste stappen naar de creatie van een Blue Zone

Hofarts Eric Boydens heeft een droom: van zijn regio een Blue Zone maken, een plek waar de mensen langer leven, in harmonie met hun buren en de Aarde, het ecosysteem waar ze deel van uitmaken.

 

Graag nodigen we jullie uit om op 16/09 samen met Eric deze droom te concretiseren.

https://www.emagine.life/events-1/eerste-stappen-naar-de-creatie-van-een-blue-zone

We weten nu “ waarom” we “het anders willen”… Maar de vraag is dan: Hoe ? Hoe zet je dat dan lokaal om in de praktijk? Hoe begin je hier aan ? Hoe maak je een “bedding” ? Is er een stappenplan ? Dat vroegen we aan Dr Jean-Louis Lamboray die speciaal hiervoor naar de Droomgaard komt. Jean-Louis is de voorganger van dr Peter Piot, die in de WHO, het wereldwijd beleid rond HIV coördineerde. Zijn SALT model en aanpak van grote problemen ( zoals een pandemie of andere crisissen bvb ) begint en is gericht op de het sterker en gezonder maken van de locale gemeenschap. Zijn dorp in Wallonië is hierbij ook het eerste “transitie-dorp” in België geworden, en meermaals bezocht door pionier Rob Hopkins. Léés meer en schrijf je in als je er graag bij bent… https://www.emagine.life/events-1/eerste-stappen-naar-de-creatie-van-een-blue-zone Deze bijeenkomst is een co-creatie van Emagine Center, Constellation,Onderweg door het Leven, en de Droomgaard.

17 september: BEZOEK 'HET VOEDSELBOS'

17 Commonslab

Het Voedselbos: 29 Waregemsestraat, Kruisem 9771

BEZOEK 'HET VOEDSELBOS' - FRUITIGE VOEDSELBOSSEN - 9:30 AM  3:00 PM

Het Voedselbos in Nokere is een educatieve ontmoetingsplaats voor permacultuur in de praktijk. In het Voedselbos proberen ze stap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten, dieren en de herstellende bodem. Al meer dan 15 jaar passen ze hier de permacultuurprincipes toe om een ecosysteem in balans te laten ontwikkelen. Leerrijk en heerlijk. Dat is het om in deze erg productieve omgeving te leren en te werken. Deze ontmoetingsplek delen en anderen inspireren is hun drijfveer. Omdat inspiratie het verdient gedeeld te worden. En onze wereld deugd heeft aan herstellende landopbouw. Met dit bezoek willen we het lerend netwerk rond (fruitige) voedselbossen voeden met nieuwe kennis en ervaringen en stimuleren dat deze volop onderling worden gedeeld. In de voormiddag nemen we ruim de tijd om het voedselbos te verkennen, vergezeld met de deskundige uitleg van de bezielers. Na de lunch wisselen we uit rond het thema ‘voedselbossen als gemeengoed’. Iedereen die wil bijdragen is welkom!

bottom of page